Rómovia v umení – výstava fotografií

Štátna vedecká knižnica v Prešove realizuje výstavu fotografií s názvom „Rómovia v umení“. Fotograf – Roman Čonka. Kurátor – Juraj Mandel.

Výstava je prístupná  vo všeobecnej študovni našej knižnice na Námestí mládeže 1, Prešov od 11. 12. 2023 do 19. 1. 2024 počas otváracích hodín knižnice.

Slová autora fotografií Romana Čonku, ktorý je od roku 2013 zamestnancom Štátnej vedeckej knižnice v Prešove na oddelení dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry (od roku 2015 je vedúcim tohto oddelenia): “Fotografia je súčasťou výtvarného umenia. Rómovia sú objektom fotografov na Slovensku i vo svete a častokrát je diskutabilný obsah a spôsob prezentovania Rómov prostredníctvom fotografií. Výstava Rómovia v umení prináša môj pohľad na Rómov a Rómky z oblasti umenia. Neprinášam štylizované portrétové fotografie, prinášam môj pohľad na nich cez ich emócie zachytené priamo z akcie. Realizáciu výstavy podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín SR.“

Roman Čonka od roku 2009 pôsobí ako štatutárny zástupca občianskeho združenia Jekhetane-Spolu, ktoré je vydavateľom rómskych novín Romano nevo ľil. Venuje sa písaniu vlastných autorských článkov, fotografii, zostavovaniu obsahu, grafike, redigovaniu. Je producentom televízneho rómskeho národnostného vysielania v RTVS. Získal niekoľko novinárskych ocenení.

Dátum

19 jan 2024
Expirované

Čas

8:00

Miesto konania

Štátna vedecká knižnica v Prešove - Námestie mládeže 1
Štátna vedecká knižnica v Prešove - Námestie mládeže 1
Námestie mládeže 1, Prešov

Organizátor

Štátna vedecká knižnica v Prešove
Štátna vedecká knižnica v Prešove
Tel.:
+4210512454101
Email
kniznica@svkpo.gov.sk
Web
https://www.svkpo.sk
QR Code

Najbližšie podujatia

V najbližšej dobe sa na tomto mieste nekoná žiadne podujatie.
Zobraziť viac